۷ اسفند ۱۳۹۵، ۱۱:۳۰

ذخیره‌ ۱۳ میلیون مترمکعب آب در سدها

نبض آب در رگ های کویر جریان گرفت/بارندگی نویدبخش شد

نبض آب در رگ های کویر جریان گرفت/بارندگی نویدبخش شد

بیرجند- بارندگی های اخیر در خراسان جنوبی، سدهای استان را جانی دوباره داد تا نبض آب در کویر این استان جریان بگیرد و نویدبخش بهاری خوش برای مردم این دیار کویری باشد.

خبرگزاری مهر، گروه استان‌ها: ۱۸ سالی می‌شود که خراسان جنوبی برفی که پهنه کویرش را سفید کند را به خود ندیده بود ۱۸ سال خبرها حکایت از خشک‌سالی‌ها و بحران کم آبی‌ها داد بحرانی که در دو سال گذشته به‌عنوان زنگ خطری برای مهاجرت از روستاهای مرزی استان به صدا در آمده بود.

خشک‌سالی های پی در پی باعث مصرف بیش‌ازحد ذخایر آب سدها و ذخایر موجود در سفره‌های زیرزمینی شده بود و مسئولان از صفر شدن ذخایر بسیاری از سدها مخزنی این استان هم گفتند.

اما به شکرانه الهی زمستان امسال با بارندگی‌های خوبی در خراسان جنوبی همراه بود تا بخشی از چالش های به وجود آمده توسط خشک‌سالی در استان زمینه رفع شدن پیدا کند.

بارش های روزهای اخیر در استان و وقوع سیلاب‌ها باعث افزایش ذخیره آب در پشت سدها و تقویت میزان روان آب‌ها شد.

اکنون پس از سال‌ها خشک‌سالی لبان ترک‌خورده کویر خیس شد و موجی از خوشحالی و شعف در استان به‌خصوص در بین مردم روستایی پدیدار شده است.

آبگیری سدهای کوچک در روستاها

یکی از کشاورزان روستایی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به بارندگی های اخیر بیان کرد: این بارندگی‌ها بسیاری از زمین‌ها و بندها را سیراب کرده است.

محمد حسنی با بیان اینکه‌امید است سال آینده، سالی پررونق برای دامداران و روستاییان باشد، گفت: بسیاری از سدهای کوچک روستایی نیز آبگیری شده‌اند.

وی با بیان اینکه خشک‌سالی های چندساله روستاییان را ناامید کرده بود، افزود: اما به حول الهی بارندگی های چند روزه امید را به دل های دامداران و کشاورزان بازگرداند.

این روستایی ادامه داد: امید است تا پایان سال جاری بارندگی‌ها ادامه داشته باشد تا سال آینده بسیار پرثمر باشد.

فرصتی که تهدید شد

یکی از اهالی روستای «موشی» در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: بارندگی های اخیر زمین های تشنه استان را سیراب کرده است.

اکبر میرزایی با بیان اینکه با توجه به بارندگی‌ها سد «موشی» آب زیادی را در خود ذخیره کرده است، افزود: میزان ذخیره آب باعث خروج آن از سد شده بود.

وی ادامه داد: با توجه به بازدید مسئولان ذی‌ربط از این سد، به اهالی روستاهایی مانند «موشی» و «جاه‌طلب» اخطار تخلیه داده بودند.

میرزایی ادامه داد: باگذشت چند روز و خروج اندکی آب از سد، مشکل موجود برطرف شد.

ذخیره‌سازی ۱۳ میلیون مترمکعب آب در سدهای استان

مدیرعامل آب منطقه‌ای خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به بارندگی های اخیر بیان کرد: با توجه به این بارندگی‌ها به وضعیت نرمال درازمدت رسیده‌ایم.

حسین امامی ادامه داد: اما با توجه به خشک‌سالی ریشه‌ای و پیاپی هنوز وضعیت خشک‌سالی بر استان حاکم است.

با توجه به خشک‌سالی ریشه‌ای و پیاپی هنوز وضعیت خشک‌سالی بر استان حاکم است وی با اشاره به میزان ذخیره آب در سدهای خراسان جنوبی بیان کرد: با توجه به بارندگی های اخیر، ذخایر آب در سدهای استان به ۱۳ میلیون مترمکعب رسیده است.

مدیرعامل آب منطقه‌ای خراسان جنوبی با بیان اینکه این میزان آب در هشت سد مخزنی و پنج سد تغذیه مصنوعی آب استان ذخیره شده است، افزود: سد فرخی با میزان ۲.۵ مترمکعب آب، بیشترین ذخیره آبی را به خود اختصاص داده است.

امامی ظرفیت سدهای استان را ۶۰ میلیون متر مکعب دانست و بیان کرد: در حال حاضر ۳۰ درصد این ظرفیت‌ها آبگیری شده است.

وی ادامه داد: قبل از بارش های اخیر، ۹۰ درصد ظرفیت سدهای خراسان جنوبی خالی از آب بوده و پنج سد تغذیه مصنوعی نیز فاقد آب بوده است.

 مدیرعامل آب منطقه‌ای خراسان جنوبی اظهار کرد: همچنین میزان آب در سفره‌های زیرزمینی آب خراسان جنوبی افزایش خوبی داشته است.

وی ادامه داد: همچنین در سال جاری ۵۰ حلقه چاه غیرمجاز در استان مسدود شد که این امر در کاهش برداشت از منابع آب زیرزمینی نیز نقش بسزایی داشته است.

امامی با اشاره به آبگیری سد «موشی» بیان کرد: این سد بعد از آبگیری دارای مشکل کوچکی شده که طی بازرسی های انجام‌شده برطرف شد.

مدیرعامل آب منطقه‌ای خراسان جنوبی ادامه داد: در حال حاضر خطری روستای جاه‌طلب را تهدید نمی‌کند.

افزایش ۱۰۰ درصدی باران در استان

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار کرد: میزان بارندگی‌ها در استان به نسبت سال گذشته، ۱۰۰ درصد افزایش داشته است.

علی رغم افزایش بارندگی های در سال جاری اما نسبت به شرایط نرمال شش درصد کاهش بارندگی داریم علیرضا خندان رو بیان کرد: سال گذشته میزان بارندگی های استان ۳۰ میلی‌متر بوده که در سال جاری نیز به ۶۰ میلی‌متر افزایش داشته است.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی بیان کرد: به نسبت شرایط نرمال بارندگی نیز شش درصد کاهش بارندگی داریم.

وی ادامه داد: امید است تا پایان سال جاری کمبود بارندگی‌ها در خراسان جنوبی جبران شود.

آبگیری ۷۷ سازه آبی آبخیزداری استان

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار مهر با اشاره به آبگیری۷۷ سازه آبی آبخیزداری و منابع طبیعی به دنبال بارندگی های اخیر استان، گفت: پنج سد تغذیه آب منطقه‌ای آبگیری شده‌اند.

سید ابوالحسن میر جلیلی با اشاره به بارندگی های اخیر در استان، بیان کرد: این حجم بارندگی‌ها که در طول پنج سال گذشته بی‌سابقه بوده سبب روان آب و جاری شدن سیلاب در برخی از مناطق استان شده است.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی با اشاره به اینکه این بارندگی‌ها سبب شد که سد نهرین طبس تا ۲۰۵ متر آبگیری شود درحالی‌که ذخیره آن در ابتدای بهمن‌ماه صفر بوده است، عنوان داشت: همچنین این بارندگی‌ها سبب آبگیری سد دره بید طبس شده است.

میر جلیلی همچنین به ۶۰ میلی‌متر بارندگی در شهرستان قاین اشاره کرد و گفت: خوشبختانه با هدایت آب به سمت سد فرخی، این سد آبگیری شد.

وی همچنین از آبگیری ۷۷ سازه آبی آبخیزداری و منابع طبیعی به دنبال بارندگی های اخیر استان خبر داد و افزود: در حال حاضر پنج سد تغذیه آب منطقه‌ای نیز آبگیری شده که بیشتر این بارندگی‌ها نیز در سدها و دشت های استان مهار شده است.

در حال حاضر که صدای پای باران در کویر خراسان جنوبی به گوش می‌رسد باید چشم‌انتظار سالی بهاری و خوش آب و هوا برای این سرزمین پهناور بود.

اما باید گفت اگرچه با بارندگی های خوب امسال مقداری از کم آبی های استان جبران شده ولی باید صرفه جویی و استفاده بهینه از آب در بخش های مختلف این استان همچنان مورد توجه قرار گیرد.

کد خبر 3916497

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha